Πέμπτη 14 Ιανουαρίου 2010

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ




17/07/10
Ανακοίνωση ΝΕΔΗΚ Λεμεσού καταδίκης των μαύρων επετείων του πραξικοπήματος και της εισβολής.


Σάββατο 20 Ιουλίου 1974 τα εγκλήματα των Τούρκων κατά της Κύπρου και του λαού της ξεκίνησαν, σήμερα 36 χρόνια μετά η παράνομη κατοχή, ο εποικισμός και η καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των νόμιμων πολιτών της από τον τουρκικό στρατό συνεχίζεται….

Η ΝΕΔΗΚ ΛΕΜΕΣΟY, καταδικάζει για άλλη μια φορά το προδοτικό πραξικόπημα και τη βάρβαρη τουρκική εισβολή που ακολούθησε και βύθισε στο πένθος και την καταστροφή το νησί μας, τον Ιούλη του 1974.

Το δίδυμο έγκλημα κατά της Κύπρου, καταγράφεται στην ιστορία σαν ένα τραγικό δείγμα ξένων επεμβάσεων που είχαν ως αποτέλεσμα να πληγούν βάναυσα τα δικαιώματα του λαού της. Λαού με τρεις χιλιάδες ιστορία και πολιτισμού, αδύναμου στρατιωτικά στραμμένου στις πανανθρώπινες αξίες και ιδανικά.

Οφείλουμε απέναντι στην ιστορία μας και απέναντι στην θυσία των ηρωικών νεκρών του δίδυμου εγκλήματος να θυμόμαστε την προδοσία του ’74. Όχι για να συντηρούμε το μίσος μεταξύ μας αλλά για να μην ξαναβρεθούμε ποτέ αντιμέτωποι με ανάλογες συνθήκες σπαραγμού.

Οφείλουμε να κρατούμε πάντοτε τις σημαίες του αγώνα για αποκατάσταση των δικαιωμάτων και των ελευθεριών του λαού μας, και απαιτούμε την επανένωση του τόπου μας.

Η ΝΕΔΗΚ παραμένει στην πρώτη γραμμή των αγώνων του Κυπριακού Ελληνισμού για ελευθερία και δικαίωση.

Η ΝΕΔΗΚ καλεί όλους, νέους και τους οργανωμένους φορείς σε ολόκληρη την Ευρώπη να συμβάλουν στον αγώνα της Κυπριακής νεολαίας για λευτεριά. Δικαίωση, επιστροφή και επανένωση κράτους και λαού, και εφαρμογή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε ολόκληρο το νησί.

Η ΝΕΔΗΚ αποτίνει φόρο τιμής σε όσους έπεσαν για την ελευθερία και την Δημοκρατία στην Κύπρο μας.

ΚΑΝΕΝΑΣ ΔΕΝ ΞΕΧΝΑ – ΤΙΠΟΤΑ ΔΕΝ ΞΕΧΝΙΕΤΑΙ

36 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

ΔΕΝ ΓΟΝΑΤΙΖΟΥΜΕ – ΔΕΝ ΥΠΟΧΩΡΟΥΜΕ


Δευτέρα 19 Ιουλίου 2010
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΝΕΔΗΚ Λεμεσού


Η Ε.Ε ΝΕΔΗΚ Λεμεσού ευχαριστεί θερμά όλους όσους μας τίμησαν με την παρουσία τους και συμμετείχαν στο διαγωνισμό μπιρίμπας καθώς, επίσης, και στο καλοκαιρινό απογευματινό μας πάρτυ που πραγματοποιήθηκαν στο Pebbles Beach Bar, το Σάββατο 17/07/2010.

Με την ευκαιρία αυτή σας ενημερώνουμε ότι αύριο 20 Ιουλίου 2010, ανήμερα της μαύρης επετείου της Τουρκικής Εισβολής, η ΝΕΔΗΚ Λεμεσού έχει προγραμματίσει εκστρατεία με τίτλο 36 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ – ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ ΠΟΤΕ.

Κλιμάκια της παράταξής μας θα διανέμουν ενημερωτικό υλικό σε κεντρικά τουριστικά σημεία της πόλης μας, σε σχέση με την βάρβαρη Τουρκική Εισβολή που είχε σαν αποτέλεσμα την παράνομη κατοχή του 37% της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Μέλη και φίλοι της παράταξης που επιθυμούν να συμβάλουν στην προσπάθειά μας είναι πάντοτε ευπρόσδεκτοι. (Τηλέφωνο επικοινωνίας 99398078)

Εκ μέρους της Επαρχιακής Επιτροπής

Δάκης Μαυρουδής
Πρόεδρος ΝΕΔΗΚ Λεμεσού


1/4/10
Η ΝΕΔΗΣΥ ποιείται την νήσσαν

Σε χθεσινή ανακοίνωσή της, η Νεολαία του Δημοκρατικού Συναγερμού εκφράζει τη δυσαρέσκειά της επειδή δεν πραγματοποιήθηκε δημόσιος διάλογος με τους φορείς της νεολαίας για τα θέματα που επηρεάζουν τους νέους και περιλαμβάνονται στο πακέτο των οικονομικών μέτρων που διαμορφώθηκε από το Υπουργείο Οικονομικών. Αν και η επισήμανση της ΝΕΔΗΣΥ είναι ορθή, διαπιστώνουμε με κατάπληξη ότι η Νεολαία του ΔΗΣΥ δεν εκφράζει καμία απολύτως διαφωνία με την ουσία των αντινεανικών και αντιλαϊκών μέτρων που προτείνει το Υπουργείο Οικονομικών.

Αναμένουμε ότι η ΝΕΔΗΣΥ θα τολμήσει να αντιπαρατεθεί επί της ουσίας με τις αντινεανικές, αντιλαϊκές, αντιδραστικές και νεοφιλελεύθερες θέσεις που περιλαμβάνονται στις προτάσεις του Υπουργείου Οικονομικών και οι οποίες εξάλλου αποτελούν προβεβλημένες θέσεις στελεχών του ΔΗΣΥ και ιδιαίτερα του Αναπληρωτή Προέδρου, κ. Αβέρωφ Νεοφύτου.

Ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΣΥ υποστηρίζει δημόσια τη μείωση των κλιμάκων εισδοχής για τους νεοεισερχόμενους στη δημόσια υπηρεσία και την αλλαγή του συστήματος εισφορών τους στο ταμείο συντάξεων. Δηλαδή υποστηρίζει τη μείωση των μισθών των νέων που εισέρχονται στη δημόσια υπηρεσία και την αύξηση των εισφορών τους στο ταμείο κοινωνικών ασφαλίσεων. Για τον Αναπληρωτή Πρόεδρο του ΔΗΣΥ οι νέοι πρέπει να αμείβονται λιγότερο και να πληρώνουν περισσότερα απ’ ότι οι μεγαλύτεροι. Στην πράξη, η μείωση των κλιμάκων εισδοχής στη δημόσια υπηρεσία θα επηρεάσει ανάλογα τις αντίστοιχες απολαβές στον ιδιωτικό τομέα οι οποίες επίσης θα μειωθούν. Με άλλα λόγια, ο κ. Νεοφύτου θέλει να περικόψει τις απολαβές των νέων και να διαμορφώσει φθηνότερο ποιοτικό ανθρώπινο δυναμικό για την αγορά εργασίας, προς όφελος του ιδιώτη εργοδότη.

Πώς απαντά η ΝΕΔΗΣΥ στις τοποθετήσεις των στελεχών του ΔΗΣΥ και πώς αντιμετωπίζει τις πανομοιότυπες προτάσεις του Υπουργείου Οικονομικών; Θα τολμήσει η ΝΕΔΗΣΥ να αντιπαρατεθεί με τις αντινεανικές τοποθετήσεις απ’ όπου και αν αυτές προέρχονται, ή θα εξακολουθήσει να ποιείται την νήσσαν;

Τέλος, η ΝΕΔΗΚ επαναλαμβάνει τη θέση της σχετικά με τις προτάσεις του Υπουργείου Οικονομικών, τις οποίες κρίνει ως απαράδεκτες αφού πλήττουν το κοινωνικό κράτος αποκόπτοντας κοινωνικές παροχές από ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες. Η οικονομική κρίση δεν μπορεί και δεν πρέπει να αποτελέσει άλλοθι για την εισαγωγή νεοφιλελεύθερων πολιτικών και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει το κόστος της κρίσης να το πληρώσει ο απλός πολίτης, ο απλός εργαζόμενος, ο νέος και ο φοιτητής.


24/3/10
Απαράδεκτες και εκτός τάξης οι υβριστικές δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου για τον Αρχιεπίσκοπο


Η ΝΕΔΗΚ εκφράζει έντονη δυσαρέσκεια για τις δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου κ. Στέφανου Στεφάνου ο οποίος επιτέθηκε ανοίκεια και υβριστικά προς την Εκκλησία της Κύπρου.

Ο κ. Στεφάνου, ως Εκπρόσωπος της Κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας, οφείλει να εκφράζεται σεβόμενος το σύνολο του κυπριακού λαού, η συντριπτική πλειοψηφία του οποίου δεν προσεγγίζει την Εκκλησία με την ίδια απαξίωση που την προσεγγίζει ο ίδιος.

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος δεν μπορεί και δεν δικαιούται να κατηγορεί τον Προκαθήμενο της Εκκλησίας της Κύπρου για υπεξαίρεση δημοσίου χρήματος και για φοροδιαφυγή ή να του προσάπτει ότι «ζει στη χλιδή με τα λεφτά της Εκκλησίας και των πιστών» και ότι «κτίζει Εκκλησίες των οκτώ, των δέκα και των 20 εκατομμυρίων», αφού τέτοιου είδους αφοριστικές τοποθετήσεις είναι ανεπίτρεπτες και απαράδεκτες.

Η ΝΕΔΗΚ θεωρεί ότι ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος βρίσκεται εκτός τάξης και πρέπει να συνειδητοποιήσει ποιο είναι το καθήκον που του έχει ανατεθεί από την πολιτεία. Ο ρόλος του Κυβερνητικού Εκπροσώπου δεν είναι να υβρίζει, αλλά να εκφράζει πολιτισμένα τις θέσεις και τις απόψεις της Κυβέρνησης που δεν μπορούν να αφορούν την καθύβριση της Εκκλησίας.

Ωστόσο, αντιλαμβανόμαστε ότι αυτό που πραγματικά ενοχλεί τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο είναι οι διεκδικητικές τοποθετήσεις του Αρχιεπισκόπου στο εθνικό θέμα, οι πρωτοβουλίες του Αρχιεπισκόπου για τα θέματα της καταστροφής της πολιτιστικής κληρονομιάς και η ακηδεμόνευτη δημόσια παρουσία του Αρχιεπισκόπου.

Αναμένουμε ότι ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος δεν πρόκειται να επαναλάβει τέτοιου είδους δημόσιες τοποθετήσεις και ότι θα ανασκευάσει τις συγκεκριμένες προβληματικές δηλώσεις του.

18/3/10
Ανακοίνωση της ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗΣ για τα οικονομικά μέτρα του Υπουργείου Οικονομικών

Η ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ εκφράζει την κάθετη αντίθεσή της με τις προτάσεις για τα οικονομικά μέτρα που διαμορφώθηκαν από το Υπουργείο Οικονομικών, όπως αυτές έχουν δει το φως της δημοσιότητας.

Οι προτάσεις του Υπουργείου Οικονομικών είναι απαράδεκτες αφού πλήττουν το κοινωνικό κράτος αποκόπτοντας κοινωνικές παροχές από ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες.

Η οικονομική κρίση δεν μπορεί και δεν πρέπει να αποτελέσει άλλοθι για την εισαγωγή νεοφιλελεύθερων πολιτικών και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει το κόστος της κρίσης να το πληρώσει ο απλός πολίτης, ο απλός εργαζόμενος, ο νέος και ο φοιτητής.

Συγκεκριμένα, οι προτάσεις για μείωση της φοιτητικής χορηγίας, για αποκοπή της φοιτητικής χορηγίας από τους μεταπτυχιακούς φοιτητές και τους υποψήφιους διδάκτορες, και για εισαγωγή εισοδηματικών κριτηρίων που θα αποκόψουν πλήρως τη φοιτητική χορηγία για ορισμένους φοιτητές, είναι απολύτως απαράδεκτες.

Ακόμη, η πρόταση για περικοπή στην παροχή του επιδόματος τέκνου, το οποίο ουσιαστικά αποκόπτεται από τους φοιτητές και τους εθνοφρουρούς σε συνδυασμό με την πρόταση για μείωση του μισθού των εθνοφρουρών δεν συνάδει με την κοινωνική ευαισθησία που πρέπει να χαρακτηρίζει μια προοδευτική Κυβέρνηση.

Επιπλέον, οι προτάσεις που πλήττουν τους νέους εργαζόμενους μέσα από τη μείωση των μισθών τους κατά 10% και την επέκταση του ορίου συνταξιοδότησης είναι απολύτως αντινεανικές, αφού θα επηρεάσουν το σύνολο των νέων εργαζομένων.

Αναμένουμε ότι η Κυβέρνηση θα διαψεύσει επίσημα αυτά τα στοιχεία και θα δεσμευτεί δημόσια ότι δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να θίξει κανένα κεκτημένο δικαίωμα των φοιτητών. Αναμένουμε επίσης ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα εγκαλέσει τον Υπουργό Οικονομικών σε τάξη και θα διαχωρίσει ξεκάθαρα τη θέση του.

Επίσκεψη Γ.Γ του ΟΗΕ στην Κύπρο
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΝΕΔΗΚ ΛΕΜΕΣΟΥ 02/02/10


Η Νεολαία του Δημοκρατικού Κόμματος Λεμεσού καταδικάζει με τον πιο έντονο τρόπο τη χθεσινή απαράδεκτη και προκλητική ενέργεια του Γενικού Γραμματέα Ηνωμένων Εθνών κ. Μπαν Κι Μουν να μεταβεί στο παράνομο ΄΄προεδρικό μέγαρο΄΄ στην κατεχόμενη Λευκωσία για να συναντηθεί με τον ηγέτη της Τουρκοκυπριακής κοινότητας.
Επιβεβαιώθηκε, ότι ο κύριος στόχος της επίσκεψης του στην Κύπρο ήταν η αναβάθμιση του ψευδοκράτους, αφού εξ' αρχής δεν υπήρχαν οι προϋποθέσεις για επίτευξη οποιασδήποτε συμφωνίας. Για πρώτη φορά στην ιστορία της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο Γ.Γ. του ΟΗΕ έχει αναγνωρίσει έμμεσα το κατοχικό καθεστώς και έπαιξε το παιχνίδι της τουρκικής πολιτικής.
Δυστυχώς κατά τη χθεσινή επίσκεψη του Γ.Γ. του ΟΗΕ στο κατεχόμενο τμήμα της Κυπριακής Δημοκρατίας παραβίασε τις αρχές που ο ίδιος οργανισμός είναι εντεταλμένος να υπηρετεί, αποτελεί εκτροπή από τα ψηφίσματα 541 και 550 του ίδιου του οργανισμού που εκπροσωπεί και έπληξε πλήρως το κύρος και την αξιοπιστία των Ηνωμένων Εθνών.
Καλούμε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να σταματήσει να ακροβατεί, έχει υποχρέωση και καθήκον να διαφυλάξει την νομιμότητα και να διαφυλάξει τη διεθνή οντότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Γραφείο Τύπου
ΝΕ.ΔΗ.Κ Λεμεσού

11/12/09
Κατάπτυστοι άφρονες αυτοί που σύλησαν τον τάφο του Τάσσου Παπαδόπουλου

Η Νεολαία του Δημοκρατικού Κόμματος καταδικάζει με τον εντονότερο τρόπο τη αποτρόπαια ενέργεια της σύλησης του τάφου και της απόσπασης της σορού του αείμνηστου Τάσσου Παπαδόπουλου. Θεωρούμε ότι τέτοιες ενέργειες πλήττουν καίρια το επίπεδο της δημόσιας ζωής, με τρόπο που δεν συνάδει με το κοινό αίσθημα και τα θέσμια του τόπου μας.

Καταδικάζουμε μετά βδελυγμίας τους κατάπτυστους άφρονες που προέβηκαν σε αυτή την ενέργεια και αναμένουμε ότι η αστυνομία θα τους εντοπίσει και θα τους συλλάβει ώστε να τεθούν προ των ευθυνών τους, τόσο από την κυπριακή δικαιοσύνη όσο και από την κυπριακή κοινωνία.

Η μνήμη του Τάσσου Παπαδόπουλου δεν μπορεί να πληγεί από τέτοιες πράξεις και ευθύνη όλων μας είναι να παραμείνουμε πιστοί στις πολιτικές παρακαταθήκες του. Οι στιγμές που περνά ο τόπος μας είναι κρίσιμες και η εθνική μας υπόθεση προϋποθέτει την ύπαρξη της απαραίτητης εθνικής ενότητας, για την οικοδόμηση της οποίας είναι απαραίτητο στοιχείο η αγωνιστική κληρονομιά του Τάσσου Παπαδόπουλου.

20/11/09
Εκδήλωση ΝΕΔΗΚ: Πολυτεχνείο και Ψευδοκράτος

Η Νεολαία του Δημοκρατικού Κόμματος οργανώνει την Παρασκευή 20 Νοεμβρίου και ώρα 20:00 στη στέγη Γραμμάτων Και Τεχνών Λάρνακας Εκδήλωση Μνήμης Τιμής και Αγώνα για την Εξέγερση του Πολυτεχνείου της 17ης Νοεμβρίου 1973 και Καταδίκης της Ανακήρυξης του Ψευδοκράτους στις 15ης Νοεμβρίου 1985.

Χαιρετισμούς θα απευθύνουν οι Πρόεδροι των Επαρχιακών Επιτροπών ΔΗΚΟ και ΝΕΔΗΚ Λάρνακας, ο Γραμματέας Φοιτητικών Θεμάτων της ΝΕΔΗΚ, ο Πρόεδρος της ΠΟΦΕΝ και ο Πρόεδρος της ΝΕΔΗΚ, ενώ κεντρικός ομιλητής θα είναι ο Βουλευτής Λάρνακας του ΔΗΚΟ, κ. Νίκος Κλεάνθους.

Η εκδήλωση θα ολοκληρωθεί με καλλιτεχνικό πρόγραμμα.

17/11/09
Επέτειος της εξέγερσης του Πολυτεχνείου
Με αφορμή την επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, η Νεολαία του Δημοκρατικού Κόμματος και η Δημοκρατική Παράταξη Κυπρίων Φοιτητών ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ, εκφράζουν την προσήλωσή τους στις αρχές της ηρωικής εξέγερσης του Νοέμβρη του 1973, στις αρχές της δημοκρατίας, της ελευθερίας και της δικαιοσύνης.

Ο αντιδικτατορικός αγώνας της γενιάς του Πολυτεχνείου αποτελεί σταθερό οδοδείκτη για όλους μας, αφού δείχνει στη γενιά μας το δρόμο της διεκδίκησης στη βάση αρχών και αξιών.

Η δημοκρατία πρέπει να διαφυλάσσεται ως κόρη οφθαλμού επειδή αποτελεί τη σημαντικότερη κατάκτηση των πολιτών που δεν αποδέχονται περιορισμό της έκφρασης και της σκέψης τους, που απορρίπτουν τη νόθευση της λαϊκής βούλησης και τολμούν να διεκδικούν ένα ζωτικό περιβάλλον δικαιοσύνης και ισότητας.

16/11/09
Καταδίκη φαινομένων βίας και χουλιγκανισμού
Η Νεολαία του Δημοκρατικού Κόμματος καταδικάζει τα βίαια επεισόδια μεταξύ των οπαδών της ΟΜΟΝΟΙΑΣ και του ΑΠΟΕΛ που έλαβαν χώρα το βράδυ της Κυριακής 15 Νοεμβρίου 2009.
Τα φαινόμενα βίας που παρατηρούνται στα γήπεδα είναι συνδεδεμένα με τα αντίστοιχα φαινόμενα αντικοινωνικής συμπεριφοράς που παρατηρούνται στην κοινωνία μας.

Όμως η μετατροπή των αθλητικών χώρων και των αθλητικών γεγονότων σε πεδία έκφρασης της βίαιης συμπεριφοράς, καταδεικνύει την έκταση του προβλήματος σε βάρος του κυπριακού αθλητισμού.

Τα φαινόμενα αυτού του είδους επιβεβαιώνουν την προβληματική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ο κυπριακός αθλητισμός, τόσο ως αποτέλεσμα της αδράνειας των αρμοδίων κρατικών φορέων όσο και ως αποτέλεσμα του φανατισμού που καλλιεργείται από τις διοικήσεις κάποιων σωματείων.

24/7/09
Παγκύπρια ενημερωτική εκστρατεία της ΝΕΔΗΚ εναντίον της φυγοστρατίας

Η Νεολαία του Δημοκρατικού Κόμματος, στα πλαίσια της ενεργοποίησής της σχετικά με την αντιμετώπιση του φαινομένου της φυγοστρατίας, προτίθεται να πραγματοποιήσει παγκύπρια εκστρατεία διανομής διαφωτιστικού υλικού, το Σάββατο 25 Ιουλίου 2009, στις 12:00, έξω από τους χώρους των Κέντρων Εκπαίδευσης Νεοσυλλέκτων, ώστε οι εξοδούχοι νέοι στρατιώτες να ενημερωθούν και να ευαισθητοποιηθούν σε μεγαλύτερο βαθμό για τη φύση του φαινομένου της φυγοστρατίας και για τους αλυσιδωτούς κινδύνους που προκαλεί.

Μέσα από τη ενημερωτική εκστρατεία, η ΝΕΔΗΚ συγχαίρει τους νέους εθνοφρουρούς που συνειδητά επιλέγουν να πράξουν το καθήκον της υπηρεσίας προς την πολιτεία και τους ενημερώνει για τις προτάσεις της Νεολαίας του Δημοκρατικού Κόμματος για την πρόληψη και την αντιμετώπιση της φυγοστρατίας, για τη δημιουργία καλύτερων συνθηκών στρατιωτικής υπηρεσίας και για την επιβράβευση της στρατιωτικής υπηρεσίας.

25/06/09
Απόφαση της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Κύπρου για εισαγωγή φοιτητών με κριτήριο την επίδοση σε διεθνείς εξετάσεις

Η ΝΕΔΗΚ θεωρεί ότι η απόφαση της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Κύπρου για εισαγωγή φοιτητών με κριτήριο την επίδοσή τους σε διεθνείς εξετάσεις και οι σχετικές πρόσφατες δημόσιες τοποθετήσεις του Πρύτανη του Πανεπιστημίου, δεν συμβάλουν θετικά στη συζήτηση για το θέμα των κριτηρίων εισαγωγής στα δημόσια πανεπιστήμια, τόσο σε σχέση με τη διαδικασία όσο και σε σχέση με την ουσία.

Διαδικαστικά, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη ο διάλογος μεταξύ των κοινωνικών εταίρων για το θέμα και ενώ εκκρεμεί η ψήφιση κανονισμών από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, η απόφαση της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου είναι πρωθύστερη και μπορεί να γίνει αντιληπτή μόνο ως εντασσόμενη σε μια προσπάθεια επίδειξης δύναμης από πλευράς της Συγκλήτου.

Επί της ουσίας, η απόφαση πλήττει το δημόσιο σχολείο και πριμοδοτεί την ιδιωτική εκπαίδευση οδηγώντας στην εμπορευματοποίηση της παιδείας, ενώ παράλληλα δημιουργεί τις προϋποθέσεις για την απεμπόληση της δεδομένης κρατικής κυριαρχίας της Κυπριακής Δημοκρατίας στο σημαντικό τομέα της εκπαιδευτικής πολιτικής.

Για τη ΝΕΔΗΚ, η ενίσχυση της αυτονομίας του Πανεπιστημίου αποτελεί προτεραιότητα, όμως η αυτονομία δεν μπορεί να ερμηνεύεται κατά το δοκούν, ούτε μπορεί να λειτουργεί σε δυσαρμονία με τη βούληση της κυπριακής κοινωνίας, συλλογικών οργανώσεων και του πολιτικού κόσμου.

Καλούμε τη Σύγκλητο του Πανεπιστημίου Κύπρου να επανεξετάσει την απόφασή της και καλούμε τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου να είναι πιο προσεκτικός, ώστε να μην δημιουργεί εντάσεις μέσα από πατερναλιστικές τοποθετήσεις αλλά να συνεισφέρει στην προσέγγιση κοινά αποδεκτών λύσεων.

24/4/09
24 Απριλίου 2004 - Πέντε χρόνια μετά: Ο αγώνας συνεχίζεται...

Σήμερα συμπληρώνονται πέντε χρόνια από την απόφαση του κυπριακού ελληνισμού για απόρριψη ενός σχεδίου λύσης του κυπριακού προβλήματος που δεν ανταποκρινόταν στις προσδοκίες και στις επιδιώξεις για ένα εθνικό μέλλον δημοκρατίας και ασφάλειας. Στις 24 Απριλίου του 2004, ο κυπριακός ελληνισμός άσκησε κυριαρχικά το δικαίωμα της εθνικής επιλογής και απέρριψε την αβεβαιότητα, το ρίσκο και την ασάφεια. Αντιστάθηκε σε πολιτικές και διπλωματικές εκβιαστικές πιέσεις και αντιστάθηκε στην κινδυνολογία που εξυφάνθηκε σε ντόπια και ξένα κέντρα. Ήδη σήμερα, η συνέχιση των προσπαθειών εξεύρεσης λύσης του Κυπριακού, αποτελεί την καλύτερη απάντηση στα περί δήθεν τελευταίας ευκαιρίας και περί δήθεν εδραίωσης της διχοτόμησης που επικρέμονταν τότε ως δαμόκλειος σπάθη πάνω από τον κυπριακό ελληνισμό.

Το 2004 απορρίψαμε το Σχέδιο Ανάν γιατί αποφασίσαμε ότι δικαιούμαστε μία λύση καλύτερη από αυτήν που το συγκεκριμένο σχέδιο προέβλεπε. Το 2004 δεν επιλέξαμε το σημερινό απαράδεκτο status quo και δεν επιλέξαμε τη διχοτόμηση ως αποδεκτή εναλλακτική λύση, αφού εξάλλου αυτή είναι η επιλογή της Άγκυρας και της εκάστοτε κατοχικής ηγεσίας. Το 2004 ψηφίσαμε υπέρ μίας καλύτερης λύσης, που να αποκαθιστά τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες όλων των Κυπριών, που να αποκαθιστά πλήρως τους πληγέντες της εισβολής και της κατοχής, και που να προσφέρει ένα περιβάλλον δικαίου για τους πολίτες που θα κληθούν να ζήσουν και να δημιουργήσουν μετά από τη συνομολόγηση της όποιας λύσης.

Ως Νεολαία του Δημοκρατικού Κόμματος αισθανόμαστε ιδιαίτερη υπερηφάνεια επειδή το Δημοκρατικό Κόμμα, ως η πολιτική συνιστώσα που εκφράζει διαχρονικά τη διάθεση του λαού μας για διεκδίκηση των δικαίων του, βρισκόταν στην πρώτη γραμμή του αγώνα το 2004. Αισθανόμαστε ιδιαίτερη υπερηφάνεια επειδή ο εκφραστής της αντίστασης του κυπριακού λαού ήταν ο τότε Πρόεδρος της Δημοκρατίας και Πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος, ο Τάσσος Παπαδόπουλος. Η ΝΕΔΗΚ, ανταποκρινόμενη στον ιστορικό του ρόλο του Δημοκρατικού Κόμματος θα συνεχίσει να βρίσκεται στην πρωτοπορία των αγώνων του κυπριακού ελληνισμού, πιστή στις αρχές του και στις παρακαταθήκες των ηγετών του ιστορικού ενδιάμεσου χώρου και υλοποιώντας τις αποφάσεις των συλλογικών οργάνων του ΔΗΚΟ.

Η ευθύνη και το καθήκον μας είναι η συνέχιση της διεκδίκησης για την απελευθέρωση και την επανένωση της πατρίδας μας και του λαού μας. Επιδιώκουμε λύση στη βάση των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών, των συμφωνιών υψηλού επιπέδου και των αρχών και των αξιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που θα τερματίζει την κατοχή και τον εποικισμό, θα επανενώνει το έδαφος, το λαό, την οικονομία, τους θεσμούς και θα αποκαθιστά και θα κατοχυρώνει τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες ολόκληρου του κυπριακού λαού. Μια λύση που θα αποκλείει ξένες επεμβάσεις και θα παρέχει ασφάλεια στο κράτος και το λαό μας.

3/4/09
Άμεση η ανάγκη υποβολής αίτησης ένταξης της Κύπρου στο Συνεταιρισμό για την Ειρήνη

Η Νεολαία του Δημοκρατικού Κόμματος χαιρετίζει την απόφαση της Βουλής των Αντιπροσώπων για έκδοση Ψηφίσματος σχετικά με την ανάγκη άμεσης υποβολής αίτησης ένταξης της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Συνεταιρισμό για την Ειρήνη.

Η ΝΕΔΗΚ θεωρεί ότι εφόσον η Κυπριακή Δημοκρατία επιθυμεί την αναβάθμιση της εθνικής ασφάλειας και την ενίσχυση της περιφερειακής και διεθνούς σταθερότητας, έχει καθήκον να αναλάβει πρωτοβουλίες που συνδράμουν στη διεθνή συνεργασία για την επίτευξη αυτών των στόχων. Η Κυπριακή Δημοκρατία οφείλει να λειτουργήσει αναδεικνυόμενη σε κρίσιμο παράγοντα διαμόρφωσης περιφερειακών συνθηκών ασφάλειας, σε κομβικό σταθεροποιητικό παράγοντα της περιοχής και κυρίως σε ζωτικό σύνδεσμο της Ευρώπης με την Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή. Η ΝΕΔΗΚ θεωρεί ότι η Κυπριακή Δημοκρατία οφείλει να λειτουργήσει προς αυτή την κατεύθυνση με την άμεση υποβολή αίτησης ένταξης στο Συνεταιρισμό για την Ειρήνη, ώστε να καταστήσει πλήρη και ολοκληρωμένη τη συμμετοχή της ως κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ώστε να διευρύνει το ρόλο της ως παράγοντας ειρήνης και συνεργασίας και ώστε να ενισχύσει τη γεωπολιτική δυνατότητα της Κύπρου με την προοπτική της ενεργούς πολιτικής αξιοποίησης.

Η ΝΕΔΗΚ δεν βλέπει τη διαρκή αναβάθμιση της συμμετοχής της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ούτε μέσα από μπλε, ούτε μέσα από κόκκινους φακούς. Επειδή στην πραγματικότητα, δεν έχει σημασία τι χρώμα έχουν οι φακοί, αρκεί να μην είναι διαθλαστικοί. Όταν οι φακοί προκαλούν ιδεολογική διάθλαση της πραγματικότητας, δεν υπηρετούν τα οράματα και τους στόχους του κυπριακού λαού, που εμείς ως η Οργάνωση Νεολαίας του Κέντρου είμαστε ταγμένοι να υπηρετούμε.

27/2/09
Στοχευμένα Μέτρα Ενίσχυσης της Φοιτητικής Πρόνοιας

Η ΝΕΔΗΚ χαιρετίζει τα Στοχευμένα Μέτρα Ενίσχυσης της Φοιτητικής Πρόνοιας που ανακοινώθηκαν από τον Υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού. Το περιεχόμενο των Μέτρων καταδεικνύει την υψηλή προτεραιότητα που θέτει η Κυβέρνηση στον τομέα ενίσχυσης της κοινωνικοοικονομικής υποστήριξης των νέων που επενδύουν στους εαυτούς τους μέσα από τις ακαδημαϊκές σπουδές τους. Η διαμόρφωση και η εισαγωγή κοινωνικά ευαίσθητων πολιτικών που ανταποκρίνονται στις προσδοκίες των νέων είναι ένα καθήκον στο οποίο ο Υπουργός Παιδείας ανταποκρίνεται θετικά.

Η ΝΕΔΗΚ εργάστηκε διαχρονικά για την προώθηση των αιτημάτων του φοιτητικού κινήματος για τα οποία η ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ, η φοιτητική παράταξη του ΔΗΚΟ ήταν ανέκαθεν παρούσα και πρωτοστατούσα στα πεδία της διεκδίκησης.

Η ΝΕΔΗΚ, ως υπεύθυνη Οργάνωση Νεολαίας, δηλώνει την υποστήριξή της προς το Κυβερνητικό έργο στον τομέα της φοιτητικής πρόνοιας και αναμένει να παρακολουθήσει την υλοποίηση των μέτρων που εξαγγέλθηκαν. Τα Στοχευμένα Μέτρα Ενίσχυσης της Φοιτητικής Πρόνοιας αποτελούν ένα καλό βήμα προς τα εμπρός, παραμένουν όμως πολλά που πρέπει να γίνουν για την πλήρη ικανοποίηση των στόχων του φοιτητικού κινήματος και για την οικοδόμηση ουσιαστικής φοιτητικής μέριμνας.

6/2/09
Συνάντηση αντιπροσωπίας της ΝΕΔΗΚ με τον Υπουργό Άμυνας
Στις 5 Φεβρουαρίου 2009 πραγματοποιήθηκε συνάντηση αντιπροσωπίας της Γενικής Γραμματείας της ΝΕΔΗΚ με τον Υπουργό Άμυνας κ. Κώστα Παπακώστα, η οποία ζητήθηκε από τη ΝΕΔΗΚ με επιστολή που αποστάληκε στον Υπουργό στις 14 Νοεμβρίου 2008. Αντικείμενο της συνάντησης ήταν το θέμα της επικείμενης αναδιοργάνωσης της Εθνικής Φρουράς και της σκοπούμενης μείωσης της στρατιωτικής θητείας. Στα πλαίσια της συνάντησης, ο Υπουργός Άμυνας ενημέρωσε την αντιπροσωπία της ΝΕΔΗΚ για πτυχές του περιεχομένου της διαδικασίας της αναδιοργάνωσης και τον τρόπο με τον οποίο θα μειωθεί η στρατιωτική θητεία στους 19 μήνες. Η ΝΕΔΗΚ εξέφρασε σαφή υποστήριξη προς την προοπτική μείωσης της στρατιωτικής θητείας, προβάλλοντας ως προϋποθέσεις τη διατήρηση του αξιόμαχου της Εθνικής Φρουράς, τη διαφύλαξη της ασφάλειας του τόπου και την ανάγκη ισότιμης μεταχείρισης των νέων.

Μέσα από τη συζήτηση με τον Υπουργό Άμυνας αλλά και μέσα από προηγούμενες ενημερώσεις, διαπιστώθηκε ότι οι προϋποθέσεις που θέτει η ΝΕΔΗΚ δεν πληρούνται σε βαθμό που να επιτρέπει την έκφραση θετικής άποψης για τις σχεδιαζόμενες ενέργειες στην Εθνική Φρουρά.
Συγκεκριμένα:
• Ενώ για τον όλο σχεδιασμό απαιτείται σειρά εξοπλιστικών προγραμμάτων δεν προβλέπεται κάτι τέτοιο στο άμεσο μέλλον.
• Προγραμματίζεται η αξιοποίηση πεπαλαιωμένων και επικίνδυνων οπλικών συστημάτων.
• Μειώνεται στο ελάχιστο η οροφή της στελέχωσης της Εθνικής Φρουράς με αποτέλεσμα τη δημιουργία εύθραυστης κατάστασης.
• Μειώνεται ουσιαστικά η δύναμη της εφεδρείας της Εθνικής Φρουράς.
• Εγκαταλείπεται μεγάλος αριθμός φυλακίων της Εθνικής Φρουράς με κίνδυνο την αρνητική αλλαγή του σημερινού στρατιωτικού status quo.
• Η περιοδική επάνδρωση των φυλακίων και η αντικατάσταση των στρατιωτών με κάμερες θα πλήξει το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών των ακριτικών περιοχών.
• Η προοπτική της αντικατάστασης των στρατιωτών με ΟΒΥ (Οπλίτες Βραχείας Υποχρέωσης) είναι μία ευσεβής προσδοκία ενώ η αύξηση των ΕΠΥ (Εθελοντές Πενταετούς Υποχρέωσης) είναι επίσης προβληματική αφού ο θεσμός ήδη αντιμετωπίζει σειρά προβλημάτων και ήδη υπάρχει τεράστιος αριθμός ελλείψεων.
• Η εισαγωγή δύο σειρών κατάταξης θα αδικήσει πάρα πολλούς νέους και θα τους προσφέρει ένα άδωρο δώρο έξι μετέωρων μηνών που δεν θα μπορούν εύκολα να αξιοποιηθούν ακαδημαϊκά ή επαγγελματικά.
• Ελλοχεύει ο κίνδυνος διεύρυνσης του φαινομένου της φυγοστρατίας, κάτι που θα επιβαρύνει επιπλέον τους κανονικά υπηρετούντες, αφού θα έχουν ελάχιστες εξόδους λόγω των αυξημένων καθηκόντων.

Η ΝΕΔΗΚ υποστηρίζει πλήρως τις αποφάσεις και τις ενέργειες του Δημοκρατικού Κόμματος στον τομέα της Άμυνας, αφού μέσα από τη σοβαρή και υπεύθυνη στάση του ΔΗΚΟ διαφυλάσσεται η Εθνική Φρουρά και ενημερώνεται η κοινή γνώμη για τους κινδύνους που δημιουργούνται. Επιπλέον, στη βάση των αποφάσεων του Εκτελεστικού Γραφείου του ΔΗΚΟ, η ΝΕΔΗΚ εισηγείται τα εξής:
• Επανεξέταση και επανασχεδιασμός της αναδιοργάνωσης της Εθνικής Φρουράς στη βάση των πραγματικών επιχειρησιακών και λειτουργικών αναγκών της άμυνας και της ασφάλειας του τόπου.
• Θεσμική συμμετοχή όλων των πολιτικών δυνάμεων για τη διασφάλιση της απαραίτητης εθνικής ομοψυχίας μέσα από την Επιτροπή Άμυνας της Βουλής των Αντιπροσώπων.
• Εξέταση της προοπτικής μείωσης της στρατιωτικής θητείας σύμφωνα από την πρόοδο της υλοποίησης της αναδιοργάνωσης, του εκσυγχρονισμού και του καλύτερου εξοπλισμού της Εθνικής Φρουράς, στη βάση της πρακτικής διαπίστωσης της δυνατότητας επιχειρησιακής λειτουργίας με αριθμητικά ολιγότερη στελέχωση.
• Πλήρης εφαρμογή του προγράμματος εκπαίδευσης των στρατιωτών ώστε ο χρόνος παραμονής εντός του στρατοπέδου να είναι χρήσιμος για τη βελτίωση της ποιότητας του στελεχιακού δυναμικού της ΕΦ.
• Εισαγωγή προγραμμάτων ποιοτικής αξιοποίησης του ελεύθερου χρόνου των εθνοφρουρών εντός του στρατοπέδου με την παροχή δυνατότητας παρακολούθησης μαθημάτων ειδικού και γενικού ενδιαφέροντος.
• Άμεση βελτίωση των υποδομών διαβίωσης των εθνοφρουρών και των δυνατοτήτων πρόσβασης στην τεχνολογία και στο διαδίκτυο στα στρατόπεδα.
• Άμεση ενεργοποίηση διαδικασιών ουσιαστικής αύξησης των διανυκτερεύσεων και των υπηρεσιακών εξόδων των εθνοφρουρών κατά τα διαστήματα που δεν βρίσκονται σε υπηρεσία, ώστε η θητεία στην Εθνική Φρουρά να μην αποκόπτει τους νέους από το κοινωνικό και οικογενειακό τους περιβάλλον.
• Αξιοποίηση των κονδυλίων που αφορούν πρόσληψη ΕΠΥ και ΟΒΥ, χρηματοδότηση περιοδικής εργασίας και χρηματοδότηση προγραμμάτων στα ιδιωτικά πανεπιστήμια, για ουσιαστική αύξηση του επιδόματος των εθνοφρουρών στα όρια του κατώτατου μισθού, καθ’ όλη τη διάρκεια της στρατιωτικής θητείας.
• Σχεδιασμός εκστρατείας διαφώτισης για περιορισμό του φαινομένου της φυγοστρατίας.

30/1/09
Ομολογία του Αττίλα Ολγκάτς για εγκλήματα πολέμου στην Κύπρο το 1974
Με αφορμή τις εξελίξεις σε σχέση με την ομολογία του Τούρκου ηθοποιού Αττίλα Ολγκάτς για συμμετοχή σε εγκλήματα πολέμου που αφορούν τις δολοφονίες Ελληνοκυπρίων αιχμαλώτων στην Κύπρο το 1974, η Νεολαία του Δημοκρατικού Κόμματος δηλώνει τα εξής:

Η ομολογία του Αττίλα Ολγκάτς προστίθεται σε σειρά αναφορών και στοιχείων που επιβεβαιώνουν την έκταση της τουρκικής βαρβαρότητας και θηριωδίας σε βάρος του Κυπριακού λαού. Στο παρελθόν ο ίδιος ο Ραούφ Ντεντκτάς έχει δηλώσει δημόσια ότι πολλοί αγνοούμενοι δολοφονηθήκαν από Τουρκοκύπριους ατάκτους, παραδεχόμενος το γεγονός της εκτέλεσης αιχμαλώτων και επιβεβαιώνοντας προκαταβολικά την παρούσα ομολογία του Αττίλα Ολγκάτς, όμως πλέον προστίθεται η παραδοχή της πραγματικής εμπλοκής της Τουρκίας.

Η νέα μαρτυρία αποτελεί ιστορικό ντοκουμέντο και οι προσπάθειες να ανασκευαστούν τα λεγόμενα του Ολγκάτς καταδεικνύουν τη σοβαρότητα της υπόθεσης. Η Κυπριακή Δημοκρατία οφείλει να αναδείξει, αρμοδίως και συντεταγμένα, τις ευθύνες της Τουρκίας, τις ευθύνες όσων ενέχονται σε εγκλήματα πολέμου και τις ευθύνες όσων γνωρίζουν πληροφορίες για την τύχη αγνοουμένων τις οποίες κρατούν διαχρονικά μακριά από τη δημοσιότητα.

Η ΝΕΔΗΚ χαιρετίζει τις πρωτοβουλίες που ανέλαβε η Κυβέρνηση, τις ενέργειες της Γενικής Εισαγγελίας και την ενεργοποίηση της Βουλής των Αντιπροσώπων, αφού μόνο με την καθολική ενότητα του πολιτικού κόσμου και την ενεργό συμμετοχή των θεσμικών οργάνων μπορεί να αξιοποιηθεί αυτή η εξέλιξη για την υπόθεση της εξακρίβωσης της τύχης των αγνοουμένων και της τιμωρίας των ενόχων για εγκλήματα πολέμου.


18/12/08
Μείωση στρατιωτικής θητείας - τα ευχάριστα δεν είναι πάντα ωφέλιμα


Η ΝΕΔΗΚ έχει εκφραστεί επανειλημμένα υπέρ της μείωσης της στρατιωτικής θητείας, θέτοντας ως προϋπόθεση τη διατήρηση του αξιόμαχου της Εθνικής Φρουράς και τη διαφύλαξη της ασφάλειας του τόπου. Θεωρούμε ότι η υπευθυνότητα μας ως νέοι Κύπριοι πολίτες επιβάλει την προσμέτρηση του στοιχείου που καταγράφουμε ως προϋπόθεση, ώστε η προσέγγιση μας να μην είναι περιορισμένη στο ατομικό όφελος, αλλά προς το κοινό καλό.

Η απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για μείωση της στρατιωτικής θητείας από τους 25 στους 24 μήνες είναι ευχάριστη για τους νέους της Κύπρου, όμως τα ευχάριστα δεν είναι πάντοτε ωφέλιμα.

Μέσα από τις δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου της 17 Δεκ. 2008, αναφέρεται ότι η μείωση του ενός μήνα θα έχει άμεση εφαρμογή, δεν εντάσσεται σε κανένα ευρύτερο σχεδιασμό και δεν συνοδεύεται με κανένα αντισταθμιστικό μέτρο που να καλύπτει το κενό που θα παρουσιαστεί. Συγκεκριμένα, κατά το μήνα Ιούλιο οι νεοσύλλεκτοι στρατιώτες θα βρίσκονται στα Κέντρα Εκπαίδευσης Νεοσυλλέκτων και οι απολυόμενοι στρατιώτες θα έχουν ήδη συμπληρώσει τη θητεία τους. Έτσι, σε αυτό το διάστημα οι στρατιωτικές μονάδες θα είναι επανδρωμένες μόνο κατά το ήμισυ.

Κρίνουμε ότι αυτή η εξέλιξη δεν ανταποκρίνεται στην προϋπόθεση για διατήρηση του αξιόμαχου της Εθνικής Φρουράς και δεν διαφυλάσσει την ασφάλεια του τόπου, ενώ εκφράζουμε τον προβληματισμό μας για την εξαγγελία της απόφασης χωρίς την ταυτόχρονη παρουσίαση των μέσων που θα την καταστήσουν λειτουργική.

Τέλος, σημειώνουμε ότι 30 ημέρες λιγότερης θητείας είναι θετικό γεγονός για κάθε εθνοφρουρό, αλλά πολλές χιλιάδες λιγότεροι εθνοφρουροί για 30 ημέρες είναι πολύ σημαντικότερο γεγονός και σίγουρα όχι θετικό για το σύνολο των πολιτών, ιδιαίτερα των κατοίκων των ακριτικών περιοχών.

[Η ΝΕΔΗΚ ζήτησε συνάντηση με τον Υπουργό Άμυνας για συζήτηση του θέματος από την 14 Νοε. 2008 και αναμένουμε να καθοριστεί σύντομα ημερομηνία συνάντησης].

12/12/08
Συνεχιστές των αγώνων σου, πιστοί στις αρχές σου

Η Νεολαία του Δημοκρατικού Κόμματος εκφράζει βαθύτατη θλίψη για την απώλεια του ηγέτη Τάσσου Παπαδόπουλου και μεταφέρει τα συλλυπητήρια των στελεχών και των μελών της στην οικογένεια του εκλιπόντος.

Η συνεισφορά του Τάσσου Παπαδόπουλου στους αγώνες του τόπου είναι για εμάς καθοδηγητικός φάρος και διαχρονικό μάθημα αγωνιστικής πορείας που θα μας κρατήσει στη σωστή οδό της εθνικής δράσης και ως οδοδείκτης καθήκοντος οι αρχές με τις οποίες πορεύθηκε θα μας επιτρέψουν να συνεχίσουμε τους αγώνες του μέχρι να καταστεί πράξη η επίτευξη των στόχων που μας δίδαξε για την κοινωνία, για τον τόπο μας και το λαό μας.

Οι αρχές και οι αξίες δεν πεθαίνουν μαζί με τους ηγέτες αφού τις παραλαμβάνουν για να τις μεταλαμπαδεύσουν στο διηνεκές συνεχιστές που πίστεψαν και πιστεύουν στη διαχρονική συνέπεια της αγωνιστικής γραμμής του Τάσσου Παπαδόπουλου.

Έχουμε ευθύνη έναντι της ιστορίας και έναντι των επερχόμενων γενεών να διατηρήσουμε την πολιτική κληρονομιά του Τάσσου Παπαδόπουλου ως διαρκή υπαγόρευση του χρέους μας για διεκδικητικό αντικατοχικό αγώνα που να οδηγεί στην πλήρη απελευθέρωση της πατρίδας μας, και έτσι θα πράξουμε τιμώντας τη μνήμη του.

09/11/08
Με αφορμή την αύξηση των επιτοκίων των Εμπορικών Τραπεζών στην Κύπρο, η Νεολαία του Δημοκρατικού Κόμματος δηλώνει τα εξής:


Κατά τις τελευταίες βδομάδες στην Κύπρο παρατηρήθηκε το παράδοξο φαινόμενο της συντονισμένης αύξησης των επιτοκίων χορηγήσεων των Εμπορικών Τραπεζών. Η παραδοξότητα γίνεται εντονότερη από το γεγονός της ταυτόχρονης διεθνώς συντονισμένης προσπάθειας για μείωση των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, τη FED στις ΗΠΑ, τις Τράπεζες της Αγγλίας, της Ιαπωνίας και πολλών άλλων χωρών. Αυτή η εξέλιξη είναι καταφανώς αρνητική για τους πολίτες, για τα νοικοκυριά και για τις επιχειρήσεις της Κύπρου και παρά τις παρούσες διεθνείς οικονομικές συνθήκες, η αύξηση δεν μπορεί παρά να δημιουργεί εύλογες υποψίες για εκμετάλλευση της διεθνούς οικονομικής κατάστασης για κερδοσκοπία εκ μέρους των Εμπορικών Τραπεζών.

Ιδιαίτερα οι νέοι άνθρωποι και τα νεαρά ζευγάρια είναι θύματα αυτής της κατάστασης. Τα σπουδαστικά και τα στεγαστικά δάνεια, σε συνάρτηση με τα αυξανόμενα δίδακτρα των ιδιωτικών πανεπιστημίων και τις εξωφρενικές τιμές που διαμόρφωσαν οι επιχειρηματίες ανάπτυξης γης και οι κατασκευαστικές εταιρίες τα τελευταία χρόνια, καθιστούν τους νέους της Κύπρου θύματα της όποιας μικρής ή μεγάλης, μεμονωμένης ή εκτεταμένης προσπάθειας κερδοσκοπίας.

Η κοινωνική ευθύνη των Τραπεζών είναι ουσιαστική τους υποχρέωση και στη δύσκολη αυτή συγκυρία οφείλουν να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων έστω και αν αυτό συνεπάγεται περιορισμό της κερδοφορίας τους για ορισμένο χρονικό διάστημα. Οι πολίτες δεν είναι αντικείμενα προς οικονομική αφαίμαξη και αυτού τους είδους η αντιμετώπισή κλονίζει την εμπιστοσύνη στο τραπεζικό σύστημα της Κύπρου και δημιουργεί αλυσιδωτά κοινωνικά προβλήματα.

3/11/08
Αλλαγές στο περιεχόμενο του μαθήματος της Ιστορίας

Με αφορμή τις αναφορές του Προέδρου της Δημοκρατίας της 1 Νοε. 2008 και του Υπουργού Παιδείας της 02 Νοε. 2008 σχετικά με το περιεχόμενο του μαθήματος της ιστορίας, η Νεολαία του Δημοκρατικού Κόμματος επιθυμεί να δηλώσει τα εξής:

Οι αναφορές σε επικείμενες αλλαγές στο περιεχόμενο του μαθήματος της ιστορίας στη βάση της άρσης της λεγόμενης πολεμικής σχέσης μεταξύ των δύο κοινοτήτων και στην καταγραφή λαθών που οδήγησαν στη σημερινή κατάσταση δημιουργούν προβληματισμό ως προς τις προθέσεις της Κυβέρνησης για το συγκεκριμένο θέμα.

Εκ των πραγμάτων, γενεσιουργός αιτία της «πολεμικής σχέσης» και της έλλειψης επαφής μεταξύ των δύο κοινοτήτων της Κύπρου είναι η σταθερή επεκτατικότητα της Τουρκίας που κορυφώθηκε με την εισβολή του 1974 και τη συνεχιζόμενη κατοχή, και όχι μεμονωμένες ενέργειες ή ψυχολογικοί λόγοι, έτσι μόνο με την αλλαγή της τουρκικής στάσης, με την άρση της κατοχής και την αποκατάσταση των πληγέντων της εισβολής θα εξομαλυνθούν πλήρως και λειτουργικά οι δικοινοτικές σχέσεις.

Ακόμη, η αναφορά σε πολίτες ή σύνολα πολιτών που πρέπει να φοβούνται επειδή κατά τη γνώμη της Κυβέρνησης δεν συνδράμουν ωφέλιμα σε αυτή τη διαδικασία, εντείνει τις ανησυχίες για τον τρόπο με τον οποίο θα επιβληθούν οι όποιες αλλαγές στο περιεχόμενο του μαθήματος της ιστορίας.

Το πρόσφατο παρελθόν έδειξε ότι η ιστορία δεν μπορεί να γράφεται κατά παραγγελία για να εξυπηρετήσει τρέχουσες πολιτικές αναγκαιότητες ή σκοπιμότητες αλλά οφείλει να αποτυπώνει την πραγματικότητα βασιζόμενη σε πραγματικά γεγονότα και πηγές. Η όποια προσπάθεια αλλαγής του περιεχομένου του μαθήματος της ιστορίας ορμάται και καθοδηγείται από συγκεκριμένες ιδεολογικές τοποθετήσεις ή προσεγγίζει την ιστορία από συγκεκριμένη οπτική γωνία, προσφέρει μόνο αναστάτωση στη σχολική κοινότητα και είναι καταδικασμένη εκ των προτέρων στην αποτυχία.

24/10/08
Πλαίσιο λειτουργίας Ιδιωτικών Πανεπιστημίων

Η Νεολαία του Δημοκρατικού Κόμματος, σχετικά με τα θέματα που αφορούν τη λειτουργία των ιδιωτικών πανεπιστημίων τοποθετείται στη βάση των εξής:

Η δημόσια δωρεάν παιδεία είναι ένα κοινωνικό αγαθό ύψιστης σημασίας που πρέπει να διαφυλάσσεται και να ενισχύεται, αφού αποτελεί το κατεξοχήν μέσο παροχής ίσων ευκαιριών στους πολίτες για διέξοδο προς ένα μέλλον πνευματικής καλλιέργειας και ευημερίας. Θεωρούμε ότι η δημόσια δωρεάν παρεχόμενη τριτοβάθμια εκπαίδευση πρέπει διαρκώς να αναβαθμίζεται και να επεκτείνεται, με αύξηση των παρεχόμενων προγραμμάτων σπουδών, με αύξηση των θέσεων φοίτησης, με ποιοτική βελτίωση του περιεχομένου της και με διαφύλαξη του δημόσιου χαρακτήρα της.

Η ιδιωτική τριτοβάθμια εκπαίδευση αποτελεί δικαιωματική επιλογή των πολιτών η οποία πρέπει να λειτουργεί στη βάση των προτύπων της δημόσιας τριτοβάθμιας εκπαίδευσης σε σχέση με τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της και να ελέγχεται μέσα από τη θεσμοθετημένη και κατοχυρωμένη κρατική εποπτεία και έλεγχο που δεν θα επιτρέπουν την εμπορευματοποίηση της παιδείας.

Συγκεκριμένα, κρίνουμε ότι η υφιστάμενη νομοθεσία που διέπει τη λειτουργία των Ιδιωτικών Πανεπιστημίων πρέπει να λειτουργήσει αποδοτικότερα και να τροποποιηθεί στη βάση των εξής:

Αυστηρότερη εφαρμογή της διαδικασίας που αφορά έλεγχο και έγκριση των αυξήσεων στα δίδακτρα ώστε οι προτεινόμενες αυξήσεις να κατατίθενται έγκαιρα ενώπιον του Υπουργείου Παιδείας, να τίθενται έγκαιρα ενώπιον των φοιτητών και να είναι τεκμηριωμένες σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία.

- Καθορισμός της μέγιστης ποσοστιαία επιτρεπόμενης αύξησης των διδάκτρων, διατηρούμενης σε ισχύ της επιφύλαξης που αφορά την ανάγκη αιτιολόγησης της αύξησης.
Καθορισμός μέγιστου επιτρεπόμενου ποσού διδάκτρων που να επανεξετάζεται ανά τετραετία από επιτροπή που θα διορίζεται από τον Υπουργό Παιδείας και στην οποία θα συμμετέχει εκπρόσωπος της Παγκύπριας Ομοσπονδίας Φοιτητικών Ενώσεων.
- Μείωση των διδάκτρων ώστε να μην υπερβαίνουν το μέγιστο κόστος διδάκτρων που θα καθοριστεί.
- Καθορισμός συγκεκριμένου συνολικού κόστους διδάκτρων για το σύνολο του χρόνου σπουδών, το οποίο θα κοινοποιείται στο φοιτητή με την έναρξη των σπουδών του και δεν θα μπορεί να τροποποιηθεί αυξητικά.
- Θεσμοθέτηση της υποχρέωσης για συμμετοχή των δημοκρατικά εκλεγμένων εκπροσώπων των φοιτητών στα όργανα του ιδρύματος στα πρότυπα των δημόσιων ιδρυμάτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.
- Διεύρυνση της υποχρέωσης των ιδρυμάτων για την παροχή στέγης σε φοιτητικές εστίες για ποσοστό 30% των εγγεγραμμένων φοιτητών, σε απόσταση όχι μεγαλύτερη των 10km από τους χώρους του πανεπιστημίου.
- Καθορισμός συγκεκριμένων οικονομικών ή άλλων κυρώσεων για τα ιδρύματα που δεν ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις τους.
- Επιπλέον, η ΝΕΔΗΚ θεωρεί άκρως απαραίτητη τη συμμετοχή εκπροσώπου της Παγκύπριας Ομοσπονδίας Φοιτητικών Ενώσεων ως ισότιμου μέλους στην Επιτροπή που καθορίστηκε από τον Υπουργό Παιδείας για επανεξέταση της νομοθεσίας που διέπει τη λειτουργία της ιδιωτικής τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, αφού πρόκειται για τους άμεσα ενδιαφερόμενους και επηρεαζόμενους κοινωνικούς εταίρους.

Τέλος, η ΝΕΔΗΚ κρίνει ως πολύ ωφέλιμη τη λειτουργία του Φορέα για Μείωση των Διδάκτρων και Τροποποίηση της Νομοθεσίας που αφορά τα Ιδιωτικά Πανεπιστήμια και θεωρεί ότι μόνο μέσα από την καλά οργανωμένη συνεργασία όλων των συναποτελούντων το νεολαιίστικο κίνημα μπορούν να επιτευχθούν στόχοι που είναι προς το συμφέρον των νέων αλλά και της ευρύτερης κοινωνίας.

17/9/08
Πραγματοποίηση Διοκοινοτικού Φεστιβάλ Νεολαίας

Η ΝΕΔΗΚ θεωρεί ότι οι δραστηριότητες οικοδόμησης εμπιστοσύνης μεταξύ της νεολαίας των κοινοτήτων της Κύπρου είναι απαραίτητο συστατικό της διαδικασίας εξεύρεσης δίκαιης, βιώσιμης και λειτουργικής συμφωνημένης λύσης του Κυπριακού Προβλήματος.

Το Δικοινοτικό Φεστιβάλ που πραγματοποιήθηκε στις 14 Σεπτεμβρίου 2008 εντάσσεται σε αυτή τη διαδικασία και η επανάληψη αντίστοιχων προσπαθειών μπορεί να συμβάλλει αποφασιστικά στην καλή προσέγγιση των νέων ανθρώπων, στην αλληλοκατανόηση και στον αλληλοσεβασμό.

Είναι απαραίτητο αυτές οι δραστηριότητες να παραμένουν στο ορθό πλαίσιο των αρχών του αγώνα για άρση της κατοχής, για επανένωση της Κυπριακής Δημοκρατίας, για αποκατάσταση των πληγέντων της εισβολής και για πλήρη εφαρμογή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Κυπρίων πολιτών μέσα σε ένα δημοκρατικό κράτος δικαίου, ώστε το μέλλον να συναντήσει συμπολίτες ανεξαρτήτως εθνικής καταγωγής και θρησκείας που να μπορούν να συνυπάρξουν αρμονικά.

11/9/08
Συμμετοχή μαθητών σε ποδοσφαιρικό αγώνα στα κατεχόμενα
Με αφορμή τη συμμετοχή νεαρών ποδοσφαιριστών των ακαδημιών της ομάδας ΑΕΛ σε ποδοσφαιρικό αγώνα στα κατεχόμενα, η ΝΕΔΗΚ επιθυμεί να επισημάνει τα εξής:

· Οι όποιες δραστηριότητες δικοινοτικού χαρακτήρα πρέπει να προετοιμάζονται και να υλοποιούνται με τρόπο που να μην δίνει υπόσταση στις κατοχικές αρχές.
· Ιδιαίτερα η επίδειξη ταξιδιωτικών ή άλλων εγγράφων από οργανωμένα σύνολα προς τις κατοχικές αρχές πρέπει να αποφεύγεται αφού η διαδικασία οικοδόμησης εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο κοινοτήτων δεν μπορεί να λειτουργήσει στη βάση της αποδοχής των τετελεσμένων της εισβολής.
· Επιπλέον, είναι απαραίτητο να δίνεται μεγάλη προσοχή στην επιλογή των εγκαταστάσεων που φιλοξενούν τέτοιου τύπου δραστηριότητες στις κατεχόμενες περιοχές ώστε να μην πρόκειται για περιουσίες ελληνοκυπριακής ιδιοκτησίας.
· Τέλος, η επίσημη πολιτεία οφείλει και πρέπει να τηρεί όλες τις απαραίτητες προϋποθέσεις ώστε αυτές οι δραστηριότητες να μην προκαλούν το κοινό αίσθημα και να μην περιθωριοποιούν τη διαδικασία της προσέγγισης των δύο κοινοτήτων. Η στήριξη που παρέχει η πολιτεία πρέπει να είναι προγραμματισμένη στην κατάλληλη βάση αφού θέτει κατ΄ουσίαν το πλαίσιο εντός του οποίου οργανωμένα σύνολα και ιδιώτες σχεδιάζουν τις δικές τους δράσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου